Maximaal honderd woningen in Torenpad-West

24 april 2020 - 15:56  •  inBoskoop.nl  •  reacties
Maximaal honderd woningen in Torenpad-West

De locatie Torenpad-West in Boskoop wordt bebouwd met maximaal honderd duurdere woningen. Dat heeft de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn donderdagavond 23 april besloten. ChristenUnie, PvdA en SGP hebben tegen dit woningbouwplan gestemd.

Omdat er vooral bij de uit Boskoop afkomstige raadsleden vragen leefden, is het plan in de gemeenteraadsvergadering besproken. De kanttekeningen hebben vooral te maken met het ontbreken van sociale huurwoningen en woningen voor het middensegment. Er zijn vraagtekens bij geringe aantal woningen en bij de verkeersafwikkeling.

Wethouders Gerard van As (wonen) en Kees van Velzen (infrastructuur) konden de gemeenteraad geruststellen. Slechts vijf raadsleden waren na beantwoording van de vragen niet overtuigd. Zij stemden tegen het plan.

Overeenkomst in 2010

Het verplichte aandeel van 25 procent sociale huurwoningen en 10 procent voor middeninkomens kan niet worden gerealiseerd in dit plan, omdat het daarvoor te oud is. “Voor dit plan is in 2010 de overeenkomst gesloten. We kunnen niet achteraf de spelregels veranderen. Zelfs niet als we nu andere inzichten hebben”, legde Van As uit. “Als we nu per se andere voorwaarden op dit plan leggen, krijgen we een schadeclaim.”

De wethouder zei ook dat het plan er anders uit zou zien als het nu zou worden ingediend. Dan zouden er meer en goedkopere woningen worden gebouwd. “Zoals het er nu voor staat, wil ik dat er zo snel mogelijk gebouwd wordt.”

Verkeer

Van Velzen liet weten dat de ontsluiting op de Zijde via een al aangelegde rotonde zal gaan. “Dat gaat in vanaf de bouw van de nieuwe wijk. We hebben twee jaar de tijd om de verkeersstroom goed te regelen. Dat loopt mee in de plannen die voor verbetering van de Zijde worden gemaakt.”

Sociale huur

“Ook ik vind het een zorg dat de 25 procent sociale woningen niet wordt gehaald. Maar elke woning telt. De woningnood moet worden opgelost”, meldde Van As. Op dit moment is het aandeel sociale huurwoningen in Boskoop 22 procent, dat aandeel moet nog iets omhoog.

In mei worden alle plannen voor de hele gemeente met de raad besproken. Dan is er een goed overzicht en kan iedereen zien hoeveel er wordt gebouwd, waar er wordt gebouwd en om welke woningen het gaat.

Fotograaf: Gemeente Alphen aan den Rijn
© inBoskoop.nl — Ga naar de desktop versie