Koopse Glorie op terrein voormalige tuinbouwschool

8 januari 2021 - 16:26  •  inBoskoop.nl  •  reacties
Koopse Glorie op terrein voormalige tuinbouwschool

Op het voormalige terrein van de tuinbouwschool in Boskoop verrijst Koopse Glorie. Hier worden 68 woningen gebouwd in verschillende prijsklassen. Hoewel het plan goed wordt ontvangen door de Alphense gemeenteraad zijn er kanttekeningen, onder meer over het aantal woningen en over de nabijheid van bedrijven.

Er worden 68 woningen gebouwd, terwijl er 100 mogen komen op deze locatie. Het waarom is echter duidelijk: om zoveel mogelijk groen in het hele plan Koopse Glorie te houden is gekozen voor minder woningen. De woningen sluiten zo beter aan op de omgeving waarin het buurtje wordt gebouwd.

Koopse Glorie kent een lange voorgeschiedenis. Al in 2008 waren de eerste plannen er, waar door de crisis niets van terecht is gekomen. “Nu ligt er een goed plan, afgestemd op de huidige vraag”, aldus wethouder Gerard van As. “Veel groen tussen de woningen is een goed compromis. We willen dat er nu snel wordt gebouwd.”

In het plan zijn woningen in verschillende prijsklassen waaronder een aantal goedkope koopwoningen die collectief worden gebouwd, deze zijn bestemd voor starters.

Bestrijdingsmiddelen

Het bouwterrein ligt tussen verschillende agrarische bedrijven. Vandaar de vragen van uit de gemeenteraad hoe dat dan zit met de afstand tussen woningen en de bedrijven in het kader van bestrijdingsmiddelen. Kweker en raadslid Peter Bontekoe kon dat zo uitleggen: “In Boskoop wordt apparatuur gebruikt met spuitafstanden van 50 centimeter.”

Deze visie werd door de gemeentelijke jurist bevestigd: “Door de nabijheid van watergangen zijn de bedrijven zo ingericht dat er geen bestrijdingsmiddelen in het water terecht kan komen. Daarom is er ook geen probleem met de woningen aan de ‘overkant’ van het water.”

De wethouder deed als extra een toezegging om met de Omgevingsdienst te overleggen over de tekst in of bij het bestemmingsplan, zodat dit ook duidelijk op papier staat.

Verkeer

Boskoopse raadsleden wezen op de geplande toegangsweg voor het bouwverkeer nabij een school. Vooral Helma van der Louw meende dat er betere alternatieven zijn. De toezegging om geen bouwverkeer op de weg te hebben als de scholen beginnen en uitgaan was er snel. De gemeente wil echter geen aanpassing aan de infrastructuur vanwege de kosten.

Fotograaf: Gemeente Alphen aan den Rijn
© inBoskoop.nl — Ga naar de desktop versie