Scouting organiseert bijzondere actie voor Dodenherdenking: #herdenkingssteentjes

1 mei 2020 - 08:45  •  inBoskoop.nl  •  reacties
Scouting organiseert bijzondere actie voor Dodenherdenking: #herdenkingssteentjes

Scouting Meester van Daalgroep organiseert dit jaar tijdens Dodenherdenking een speciale actie waardoor iedere inwoner van Boskoop zich toch verbonden voelt tijdens de twee minuten stilte. De scouts laten onder de noemer #herdenkingssteentjes iedereen een herdenkingssteentje bij alle Hoogvliets in Boskoop leggen die de scouts bij het herdenkingsmonument bij het gemeentehuis samenbrengen.

Dit jaar is het niet mogelijk om bij de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei samen te komen bij het monument bij het gemeentehuis. Dat samenkomen versterkt het herdenken door het gevoel van verbondenheid en collectiviteit. De scouts komen daarom met een alternatief waardoor er toch een gevoel van verbondenheid is.

Niels: “Iedereen kan een kiezelsteentje in de kleur rood, wit of blauw beschilderen of een naam van een oorlogsslachtoffer erop zetten. Dat wordt dan een persoonlijk herdenkingssteentje. In het weekend van 1, 2 en 3 mei kunnen ze hun herdenkingssteentjes op bij alle Hoogvliets in Boskoop verzamelen. Scouts halen die op 4 mei overdag op. Ze brengen de herdenkingssteentjes bijeen bij het monument waar ze in de vorm van een fakkel worden gelegd.’’

De scouts combineren met de actie de maatregelen van afstand houden met het gevoel van verbondenheid. “Bij het wegbrengen van de steentjes naar het inzamelpunt in de straat is het niet nodig dat buren bij elkaar komen. Het kan worden gedaan tijdens het toegestane wandelingetje in eigen buurt. Zo houden we de social distancing in acht. Vanuit huis kun je zien dat je buren hun steentje wegbrengen. Bij het plaatsen van het steentje zie je aan de verzamelde steentjes dat er meer bewoners meedoen. Het geeft het gevoel aan iets groots mee te doen. Iedereen draag zo letterlijk een steentje bij aan verbondenheid.”

De Scouting Meester van Daalgroep sluit met deze actie aan bij meer Scoutinggroepen in Nederland. Het alternatief is bedacht en opgezet door Scouting Nederland, waar 1100 Scoutinggroepen in Nederland bij zijn aangesloten. Niels: “Het idee dat wij in Boskoop hieraan meedoen maakt het alleen maar nog grootser.”

De actie past ook in een Joodse traditie om steentjes achter te laten bij graven. Met dit eeuwenoude gebaar eren ze hun doden en houden ze de herinnering aan hun dierbaren levend. Ze laten een teken achter dat laat zien dat ze op bezoek zijn geweest.

Bovendien sluit het aan bij het kunstwerk Levenslicht dat Daan Roosegaarde in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid in dorpen en steden door heel Nederland heeft gemaakt. Dit kunstwerk bestaat uit 104.000 aangelichte stenen, verwijzend naar het aantal Nederlandse slachtoffers van de Holocaust.

De scouts zijn volop bezig met de voorbereiding. Er komt een kist, krat of mand in elke Hoogvliet in Boskoop te staan waarin alle steentjes verzamelt kunnen worden. De Meester van Daalgroep bedankt de Hoogvliet voor de samenwerking.

De Meester van Daalgroep roept wel op om niet al te grote stenen in te leveren. “Als de actie een succes wordt, zou dat dat een zware klus worden voor onze jeugdleden. Een flinke kiezelsteen van een paar centimeter is al groot genoeg om er een naam op te zetten.” 

© inBoskoop.nl — Ga naar de desktop versie