Mogelijk rondweg om Hazerswoude-Dorp tussen Zoetermeer en N11

12 maart 2020 - 12:28  •  inBoskoop.nl  •  reacties
Mogelijk rondweg om Hazerswoude-Dorp tussen Zoetermeer en N11

De N209 tussen Zoetermeer en de N11 loopt dwars door Hazerswoude-Dorp. Om de leefbaarheid in het dorp te vergroten, wordt nu onderzocht of een rondweg vanaf Benthuizen helpt of dat het toch de gewenste tunnelbak voor de N209 moet worden.

Het verkeer in de zuidelijke helft van de gemeente Alphen aan den Rijn moet beter worden geregeld voor de inwoners. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, zijn de automobilisten vooral bewoners van het gebied en de vrachtwagens van en voor lokale en regionale bedrijven. De provincie Zuid-Holland komt nu met een aantal oplossingsrichtingen.

In Hazerswoude-Dorp is de situatie al jaren nijpend, omdat de provinciale weg N209 het dorp in tweeën splitst. De druk wordt hier nog groter als de Verlengde Bentwoudlaan ten zuiden van Boskoop wordt opengesteld. Op basis van afspraken tussen gemeenten en provincie moet hier een oplossing voor komen voordat die weg open gaat.

Tunnelbak
Lang is door de dorpsbewoners gedacht dat de enige prettige oplossing een tunnelbak voor de provinciale weg is. Dan kunnen de dorpsbewoners ongestoord van oost naar west en vice versa. Deze oplossing is echter duur: ongeveer 50 tot 70 miljoen euro. Dit is wel een goede lange termijn oplossing.

Westelijke rondweg
Een alternatieve lange termijn oplossing lijkt kansrijker: een rondweg aan de westkant van het dorp. Deze weg begint dan bij Benthuizen en takt noordelijk van Hazerswoude-Dorp aan op de N209. "Een schatting op basis van kosten van het aanleggen van wegen is hier lastig door de veengrond", merkt verantwoordelijk wethouder Kees van Velzen op. "Met een beetje een natte vinger is het ergens tussen de 20 en 40 miljoen." Daarbij neigt de wethouder wel naar het hogere aantal euro's.

Rotonden
Op de korte termijn worden in de N209 drie rotonden aangelegd. De noordelijke en zuidelijke zijn ook goed bruikbaar als gekozen wordt voor een tunnelbak. De middelste moet dan wijken. Bij een oostelijke rondweg zijn alle drie de rotonden in gebruik.
Voor landbouwverkeer moet in ieder geval naar alternatieven worden gezorgd. Daarvoor gaat de wethouder met de boeren rond de tafel.

Alle onderzoeken naar de verschillende opties moeten voor de zomer klaar zijn. Naast inspraak van belanghebbenden en Dorpsraden moeten de plannen ook met de gemeenteraad worden besproken. In november besluiten de gemeenteraden van Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen of zij akkoord gaan met het hele pakket aan maatregelen van de provincie Zuid-Holland.

Foto: de situatie op de provinciale weg N209 midden in Hazerswoude-Dorp

Fotograaf: Alphens EV
© inBoskoop.nl — Ga naar de desktop versie