Van de drie hefbruggen kunnen er twee verdwijnen

12 maart 2020 - 12:29  •  inBoskoop.nl  •  reacties
Van de drie hefbruggen kunnen er twee verdwijnen

De hefbruggen in Alphen-Stad, Boskoop en Waddinxveen staan alle drie op de Rijksmonumentenlijst. Het zijn dan ook bijzondere bruggen. De bruggen in Boskoop en Waddinxveen zijn echter een ramp voor de inwoners. Deze twee bruggen zouden kunnen verdwijnen.

De hefbrug in Alphen-Stad is een Rijksmonument en dat blijft zo. Dat zegt wethouder Kees van Velzen. De hefbrug in Boskoop ziet de wethouder echter graag verdwijnen. "Ik heb lang gedacht van een monument blijf je af. Maar de situatie aan de Zijde is zo nijpend, dat ik graag een nieuwe vervangende brug heb op de plek van de hefbrug."

Van Velzen denkt dat een moderne brug zowel de doorstroming over de weg als op het water bevorderd, omdat een moderne brug veel sneller open en dicht gaat. De verkeerswethouder vindt deze suggestie van de Boskoopse Dorpsraad een hele goede. "We hebben nu oude bruggen die elke vijf jaar gerenoveerd moeten worden. Bij vervangen van de hefbrug ligt de brug er ongeveer een jaar uit, maar daarna heb je daar heel veel plezier van."

De wegen aan beide zijden van de Hefbrug blijven hetzelfde. Een nieuwe brug wordt dan ook even breed als de oude. Het is mogelijk dat er over drie jaar een nieuwe brug ligt. Wellicht wordt echter eerst de nieuwe geplande weg tussen Boskoop-noord en Alphen-Stad tussen de spoorlijn en de Gouwe aangelegd. Daardoor zou de overlast erg worden beperkt. Het duurt dan wel een of twee jaar langer voordat een nieuwe brug in het centrum van Boskoop kan worden geopend.

Gemeenteraad
De nieuwe brug is onderdeel van de plannen voor het verkeer in het zuidelijk deel van de gemeente Alphen aan den Rijn. Alle onderzoeken naar de verschillende opties moeten voor de zomer klaar zijn. Naast inspraak van belanghebbenden en Dorpsraden moeten de plannen ook met de gemeenteraad worden besproken. In november besluiten de gemeenteraden van Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen of zij akkoord gaan met het hele pakket aan maatregelen van de provincie Zuid-Holland.

Fotograaf: Alphens EV
© inBoskoop.nl — Ga naar de desktop versie