Nadeelcompensatie-regeling voor gedupeerden hefbrug-stremming Boskoop

1 april 2020 - 15:50  •  inBoskoop.nl  •  reacties
Nadeelcompensatie-regeling voor gedupeerden hefbrug-stremming Boskoop

Eind vorig jaar was de hefbrug en de Gouwe in Boskoop gestremd. Dit was nodig voor extra onderhoud nadat de hefbrug constructief onveilig bleek. De provincie Zuid-Holland komt nu met een nadeelcompensatie-regeling voor gedupeerden van de stremming.

Vanaf begin oktober 2019 kon het weg- en vaarverkeer zes weken lang niet over de Boskoopse hefbrug of door de Gouwe in verband met herstelwerkzaamheden. De provincie komt nu met een nadeelcompensatie-regeling.

Nadeelcompensatie

“Uit rechterlijke uitspraken blijkt dat schade door een (abnormale) infrastructurele maatregel vergoed moet worden. Dat staat ook wel bekend als nadeelcompensatie. De provincie heeft hiervoor samen met juridische deskundigen een beleidsregel ontworpen. Daarin staat dat een deel van de schade voor eigen risico is, omdat een bestaande weg wordt gebruikt die af en toe onderhoud nodig heeft. Stremmingen zijn dan ook altijd mogelijk met als gevolg dat bedrijven hier financieel last van kunnen krijgen”, aldus de provincie Zuid-Holland.

Berekening

Hoe wordt deze compensatie berekend? De provincie legt uit: “In de beleidsregel staat dat een gedupeerde een daling tot 2 procent van de normomzet zelf moet dragen. Het gaat om de omzet die een ondernemer zou hebben gehaald als de stremming niet zou zijn geweest. Daarbij wordt een vergelijking gemaakt met de prestaties van de ondernemer in de afgelopen 3 jaar. Daarnaast wordt een korting van 25 procent toegepast, het normaal maatschappelijk risico. Een bedrag blijft daarna over dat vergoed kan worden.”

De provincie verwacht met de beleidsregel meer en sneller duidelijkheid aan gedupeerden te kunnen geven. Op dit moment zijn bij de provincie 15 aanvragen voor schadevergoeding van gedupeerden ontvangen.

Fotograaf: Josh Walet
© inBoskoop.nl — Ga naar de desktop versie