Gemeenteraad wil buurtbus in hele gemeente

28 september 2020 - 11:52  •  inBoskoop.nl  •  reacties
Gemeenteraad wil buurtbus in hele gemeente

Vooral de dorpen hebben geen of slecht openbaar vervoer. De reguliere buslijnen van Arriva rijden in de gemeente Alphen aan den Rijn niet overal. Daarom heeft de raad een initiatiefvoorstel voor het instellen van een buurtbus gemaakt.

Het initiatiefvoorstel houdt in het kort in dat een buurtbusvereniging wordt opgericht. Deze heeft als taak om in een kleine bus verschillende wijken en dorpen aan te doen, zodat onder meer ouderen en mensen zonder auto zich vrijer binnen de gemeente kunnen bewegen. Omdat zo’n vereniging dit niet zelf kan financieren, is een min of meer substantiële bijdrage van de gemeente nodig.

Peter Versteeg (Nieuw Elan) lichtte het initiatiefvoorstel aan het begin van de gemeenteraadsvergadering van donderdag 24 september toe. De raad verwacht nu van burgemeester en wethouders dat zij onderzoeken wat er financieel en organisatorisch nodig is en dat zij de fracties vragen om hun mening. Daarna is het de bedoeling dat er een raadsvoorstel komt dat de oprichting van een buurtbusvereniging in de gemeente Alphen aan den Rijn mogelijk maakt.

Buurtbusvereniging
Een buurtbusvereniging rijdt met busjes waarvoor een rijbewijs B voldoende is. Dat betekent dat vrijwilligers met een 'normaal' rijbewijs deze busjes mogen besturen. De vervoerder zorgt dat deze busjes worden voorzien van een OV-chipsysteem en worden aangesloten op reisinformatie. Het verzorgingsgebied bestaat uit de dorpen die vervolgens aansluiten op bestaand OV en op startpunten voor bijvoorbeeld bezoek aan het centrum van Alphen-Stad of voor een wandeling in een mooi natuurgebied.

Op de foto een straatje in Hazerswoude-Dorp

Fotograaf: Alphens EV
© inBoskoop.nl — Ga naar de desktop versie