Afwaarderen N209 en een tunnelbak in de toekomst

18 december 2020 - 15:08  •  inBoskoop.nl  •  reacties
Afwaarderen N209 en een tunnelbak in de toekomst

De Alphense politieke partijen vinden dat het probleem in Hazerswoude-Dorp bij de bron moet worden aangepakt. En daarom wil de gemeenteraad dat de sluiproute vanuit Zoetermeer naar de N11 niet langer via het dorp over de N209 moet kunnen. Daarnaast is een tunnel een zeer gewenste oplossing.

De enige goede oplossing voor het opsplitsen van Hazerswoude-Dorp door de provinciale weg N209 is een tunnel. Deze door de inwoners gewenste oplossing is nu overgenomen door de Alphense politiek. Omdat dit een lange termijn oplossing is, moeten er wel al veel eerder andere maatregelen komen.

Op korte termijn zijn verkeersmaatregelen mogelijk. Met stip op één staat het afwaarderen van de N209. Daardoor wordt het sluipverkeer vanuit Zoetermeer ontmoedigd. Afwaarderen betekent dat er maatregelen worden gewenst als: verkeerslichten inrichten op doorrijden over de Dorpsstraat en wachten op de N209 plus een 60 km zone in het dorp zelf instellen. Daarnaast is een rondweg langs Weidelanden noodzakelijk.

Tunnel
De grote variant van een lange ondergrondse tunnel is te duur, zo meldt wethouder verkeer Kees van Velzen. Dat is dan ook niet waar de gemeenteraad om vraagt. Een tunnelbak lijkt voldoende om de problematiek definitief op te lossen.
Vanuit verschillende fracties worden voorbeelden genoemd van gemeenten met een soortgelijk probleem en een goede oplossing. Van de wethouder wordt expliciet gevraagd om te kijken naar Hardenberg en naar Broek in Waterland.

Zoetermeer
De N209 is voor Zoetermeerders in het noordelijk deel van de stad, de wijk Overheem, een snelle verbinding naar de N11. De eindbestemming is dan over het algemeen de gemeente Leiden. Een andere snelle ontsluiting is er niet. Daarom wil de Alphense gemeenteraad dat Van Velzen inderdaad druk gaat zetten om een nieuwe weg tussen Zoetermeer en Leiden voor elkaar te krijgen. Van Velzen gaf al in 2017 aan dat hij zo’n weg ziet als onderdeel van de ontlasting van het zuidelijk deel van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Fotograaf: Alphens EV
© inBoskoop.nl — Ga naar de desktop versie