Verkeersveiligheidsplan kan zo door naar gemeenteraad

8 januari 2021 - 17:30  •  inBoskoop.nl  •  reacties
Verkeersveiligheidsplan kan zo door naar gemeenteraad

Tijdens de bespreking van het Verkeersveiligheidsplan 2021-2026 bleek dat wethouder Kees van Velzen zijn huiswerk goed had gedaan. Het plan wordt in de raad van januari als hamerstuk op de agenda gezet. Toch werd op een aantal punten naar uitleg gevraagd.

Gerard Huiskamp sprak namens de Fietsersbond tijdens de raadscommissievergadering van donderdag 7 januari. Hoewel de Fietsersbond het een goede zaak vindt dat de gemeente Alphen aan den Rijn aan de slag gaan met veiliger verkeer, verbaast het de bond dat er weinig concreets wordt gedaan met de snelheid. "Wij dringen al enkele jaren aan om de snelheid in de bebouwde kom te verlagen van 50 naar 30 km per uur. Dat is een kwestie van jaren omdat het om een mentaliteitswijziging gaat."

Een groot deel van de politieke fracties is het hiermee eens en ook wethouder Van Velzen heeft geen moeit met verlaging van de maximumsnelheid. De adder onder het gras: "Een bord plaatsen is niet genoeg. We moeten dan ook de wegen inrichten op een lagere snelheid." De wethouder zal wel alvast zorgen dat visueel duidelijk wordt waar de huidige 30 km wegen liggen.
De uitvoering gaat overigens vele jaren duren, dat geldt voor het hele plan. "Als alles snel moet worden uitgevoerd, zeg in drie jaar tijd, dan kan dat niet met het huidige budget", legde Van Velzen uit. 

Speerpunten

Verschillen partijen gaven aan dat het plan wel erg theoretisch is. De wethouder beloofde dan ook om nog dit jaar met een inventarisatie te komen, zodat het plan meteen een stuk concreter wordt.
Het nieuwe Verkeersveiligheidsplan heeft als speerpunten:

  • verminderen aantal verkeersslachtoffers
  • aanpak grijze wegen
  • uitvoeringsagenda fietsplan
  • educatieplan
  • aanpak knelpunt N209-Heerewegh

Onveilig gevoel

In het verkeersplan wordt een aantal concrete maatregelen besproken. Daar zit een aantal knelpunten waar veel klachten over zijn niet bij. "Dat mensen zich onveilig voelen op een bepaalde plek betekent niet dat het objectief onveilig is. De echte onveilige plekken hebben zeker voorrang om te worden aangepakt", aldus de wethouder.
Notoire klagers krijgen een 'veegbrief' waarin nog een laatste keer antwoord op vragen en opmerkingen wordt gegeven. Dit omdat de klachten keer op keer hetzelfde zijn en er hetzelfde antwoord komt.

Fotograaf: Alphens EV
© inBoskoop.nl — Ga naar de desktop versie