Lokale maatregelen voor oplossing N209-Dorpsstraat

15 februari 2021 - 14:04  •  inBoskoop.nl  •  reacties
Lokale maatregelen voor oplossing N209-Dorpsstraat

Het doorsnijden van Hazerswoude-Dorp door de N209 is niet op te lossen. De provinciale weg ligt er nu eenmaal en het dorp is in tweeën gedeeld. Wel zijn er lokale maatregelen mogelijk waardoor de overlast verminderd. Het nieuwste voorstel van wethouder Kees van Velzen krijgt dan ook voldoende handen op elkaar.

Ondanks de vele insprekers die niet blij zijn met de voorstellen, meldt wethouder Van Velzen dat er ook mensen er wel voor zijn: "Ik krijg telefoontjes van voorstanders." Iedereen tevreden houden, is onmogelijk. Daarom moet de politiek in feite de minst slechte oplossing kiezen: "De politiek moet het doen met de mogelijkheden die er zijn."

De zeer gewenste tunnel onder de Dorpsstraat door ligt nu dan ook niet op tafel. Dat is een lange termijn oplossing waarvoor via een ander traject, Beter Bereikbaar Gouwe, wordt gelobbyd. Hetzelfde geldt voor de Bodegraven Boog die ontlastend werkt op sluipverkeer in de hele regio. De tweede oeververbinding in Boskoop, die de druk op de N209 verminderd, zit in datzelfde pakket. Ook de druk verminderen vanuit Zoetermeer door een ontsluiting op andere wegen dan de N209 is nu niet aan de orde. Wel wordt deze maand een rapport over de mogelijkheden hiervoor verwacht.

Variant Zuidwestelijke wijkontsluiting

De gemeenteraad zal dan ook instemmen met de Zuidwestelijke wijkontsluiting als meest haalbare en minst overlast gevende oplossing. Deze variant houdt in:

  • korte wijkontsluitingsweg noordoost
  • N209 vanuit noord, rechtdoor en linksaf toegestaan
  • geen voetgangersoversteek noordzijde N209
  • Dorpsstraat West linksaf toegestaan, rechtsaf niet
  • Dorpsstraat Oost rechtsaf toegestaan, geen linksaf
  • N209 vanuit zuid, twee rijstroken rechtdoor en rechtsaf toegestaan
  • alle richtingen rechtdoor toegestaan
  • wijkontsluitingsweg zuidwest

Gemeenteraad

Het probleem vraagt om een oplossing en de politieke partijen in Alphen aan den Rijn moeten daarom in de raadsvergadering van 18 februari dit besluit nemen. Naar verwachting is Hazerswoude-Dorp dan tot 2035 uit de brand.
Wel zijn er een paar aanpassingen waarover moties worden voorbereid. Zo willen Nieuw Elan, CDA en D66 dat de rotonde nabij Weidelanden verder naar het zuiden wordt aangelegd, zodat hier een afslag naar Weidelanden kan komen.

Fotograaf: Alphens EV
© inBoskoop.nl — Ga naar de desktop versie