Reis mee door historisch landschap

17 februari 2020 - 16:04  •  inBoskoop.nl  •  reacties
Reis mee door historisch landschap

Je kunt het je vast niet voorstellen dat er zeventig jaar is gediscussieerd over de aanleg van de spoorlijn Alphen aan den Rijn. De euforie in Boskoop was dan ook groot toen in 1934 de spoorlijn eindelijk werd geopend. Dit is een van de locaties voor het project ‘Grand Tour door historisch landschap’, en hiervoor is jouw hulp nodig. 

In Boskoop heerste euforie, Waddinxveen was daarentegen in mineur. Zij hadden liever een autoweg gezien dan een achterhaalde spoorweg, die vast geen lang leven beschoren was. De argumenten van Waddinxveen waren interessant voor de tijdsgeest, maar minstens zo interessant is wat er allemaal aan historie te vinden is langs het spoortraject. Want wist je dat een belangrijk deel van de Boskoopse bomenteelt te danken is aan een eigenwijze abdis van Rijnsburg, die geen toestemming wilde geven voor het vervenen van Boskoop? Of dat veel van de arbeid bij boerderijen werd uitgevoerd door daggelders, die onder armoedige omstandigheden net voldoende geld verdienden om een gezin te onderhouden?

Grand Tour door historisch landschap
Het project ‘Grand Tour door historisch landschap’ neemt jou mee langs al die bijzondere plekken. Hierbij worden grote vraagstukken uit verleden en heden aan het landschap gekoppeld. Het project zal onder meer resulteren in een onderwijsprogramma voor het voortgezet onderwijs en een duurzame, digitale erfgoedfietsroute voor jong en oud.

Op dit moment wordt er nog hard gewerkt aan de inhoud en daar wil het projectteam jou bij betrekken. Op basis van een inventarisatie hebben zij per traject onderwerpen geselecteerd, waarover jij jouw stem kunt uitbrengen. Je kunt zo zelf aangeven welke onderwerpen langs de spoorlijnen Alphen aan den Rijn - Gouda jij meer zou willen weten. Of misschien heb jij zelf een suggestie waar je meer over wil weten. Op basis van de stemmen en suggesties worden de onderwerpen verdiept of aangevuld.

Stemmen
Je kunt tot 15 maart stemmen via de site of volg het project in ieder geval op Facebook. Daar worden interessante updates van vondsten gegeven en wordt jouw mening over raadselachtige vondsten gevraagd. Via Facebook kun je ook jouw eigen ervaring of foto’s delen. Wie weet wordt het uiteindelijk meegenomen in één van de reisboekjes!

Het project Grand Tour door historisch landschap is een samenwerking is tussen toen_anno_nu (Linda Driesen en Arthur Meyer) en de stichting DOE21. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door (financiële ondersteuning) van de Provincie Zuid-Holland, de gemeente Krimpenerwaard, Het erfgoedfonds van de gemeente Alphen aan den Rijn, het Prins Bernard Cultuurfonds, het Streekfonds Krimpenerwaard en het streekarchief Midden-Holland.

Op de foto: Aanzicht van het station in Boskoop, ca 1934.

Fotograaf: Collectie spoorwegmuseum
© inBoskoop.nl — Ga naar de desktop versie