Basisscholen zijn weer begonnen: “Echt een feestje om de leerlingen weer te zien!”

13 mei 2020 - 12:02  •  inBoskoop.nl  •  reacties
Basisscholen zijn weer begonnen: “Echt een feestje om de leerlingen weer te zien!”

Op maandag 11 mei gingen de eerste kinderen weer naar de basisschool. Wij spraken Karin Klein, directeur van OBS de Populier in Boskoop. “Het was heerlijk om weer te beginnen. Veel ouders, leerlingen en leerkrachten zijn blij dat de kinderen weer naar school mogen.”

Het was een feestelijk moment op maandagochtend, toen de eerste kinderen het schoolplein opliepen. “Het was een prachtige, ontroerende maar ook intensieve dag”, begint Klein. “Bij de start was het nog ietwat onwennig na een lange periode van thuisonderwijs. Maar wat na de eerste start vooral opviel waren de blije gezichten van leerlingen die op het schoolplein huppelden.”

Klein vervolgt: “Ze genoten zichtbaar van de sport- spelactiviteiten die onze vakdocent bewegingsles aanbood tijdens de pauzes op het schoolplein, het samen bewonderen en uitproberen van de nieuwe verrijdbare digiborden in alle groepen, het verrast worden door de leerkrachten van unitgroep 1-2-3 gebouwde kasteel en ook gewoon weer lekker aan het werk kunnen in de klas. Voor ons team was het een feestje om de leerlingen weer fysiek te kunnen spreken en zien.”

Voorbereiding en maatregelen

Maar het hervatten van het fysieke onderwijs vergde wel wat voorbereiding. “Zowel voor als tijdens de meivakantie heeft ons team online overleg gehad over het inrichten van het onderwijs. Daarnaast is een aantal medewerkers in de laatste vakantieweek op school geweest om de school te voorzien van eenrichtingspijlen, hartjes met de tekst 'houd 1,5 meter afstand', en het ophangen van de richtlijnen wat betreft de hygiënemaatregelen.”

OBS de Populier werkt net als andere scholen in de gemeente met halve klassen. “Alle leerlingen gaan twee hele dagen naar school, de andere dagen maken ze huiswerk”, vertelt Klein. “Naast diverse veiligheidsmaatregelen, hebben we met het team nagedacht en gesproken over de inhoudelijke focus en de inrichting van het onderwijs voor de periode tot 1 juni. Het welbevinden van de leerlingen, aandacht geven en vertrouwen uitstralen zijn voor ons belangrijke voorwaarden.”

Daarnaast heeft de basisschool ervoor gezorgd dat de kinderen zich welkom zouden voelen. “Het plein hebben we versierd met gekleurde vlaggetjes, het krijtbord wat tegen de gevel van de school hangt hebben we voorzien van een welkomsttekst en de woorden 'welkom terug' zijn op de ramen geplakt.”

Aan het begin waren er wel wat zorgen, maar op maandagochtend was daar weinig van terug te zien. “Natuurlijk was en is de herstart van de scholen nog best een beetje spannend. Maar belangrijk voor ieders veiligheid en gezondheid is dat we ons allemaal aan de regels houden. Dan gaan we er met zijn allen een mooie tijd van maken!”

Fotograaf: Pixabay
© inBoskoop.nl — Ga naar de desktop versie