“Boskopers moeten dit dan maar bij een kopje koffie uitpraten”

26 maart 2021 - 14:57  •  inBoskoop.nl  •  reacties
“Boskopers moeten dit dan maar bij een kopje koffie uitpraten”

De Boskoopse raadsleden, ingefluisterd door hun dorpsgenoten, wilden vorig jaar geen vaarwegverordening in en rond het dorp. Daarom meldt wethouder Van Velzen dat hij weinig kan beginnen om de problemen op te lossen rond de doorvaart van de dwarssloot tussen Overslag en Lansing.

“Anderhalf jaar geleden wilde ik graag een goede vaarwegverordening, maar vooral de Boskoopse raadsleden vonden dat niet nodig. Dat lossen we in Boskoop op bij een kopje koffie, zeiden zij. Dan wordt het nu dus tijd dat de Boskopers dit dan maar bij een kopje koffie uit gaan praten.” Dat zegt wethouder Kees van Velzen als antwoord op vragen van raadslid René Driesen van GroenLinks over de aanleg van een remwerk in de dwarssloot van kweker Van der Werf.

Indertijd wilde Van Velzen in het kader van recreatie en toerisme dat met een vaarwegverordening alle zaken rond het bevaarbaar zijn van Boskoop goed zouden worden geregeld. Een van die zaken is het recht van overpad. Zoals vaker bij in- en uitritten op de weg het geval is, zo geldt ook voor sloten dat een eigenaar verplicht is om in bepaalde gevallen doorvaart mogelijk te maken.

Omdat dit echter niet geregeld werd, vooral door verzet van Boskopers in de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn, kan de VVV niet langer een rondje Boskoop maken. Een dwarssloot van kweker Van der Werf is gedempt en de doorvaart tussen Overslag en Lansing wordt bemoeilijkt door een door de kweker nieuw aangelegd remwerk. Het remwerk is echter niet aangepast aan de VVV-boot en aan grondschepen die veelvuldig gebruik maken van de route.

De gemeente is ‘not amused’ en de wethouder kan dan ook melden dat de vaarweg goed moet zijn. Omdat de kweker de remweg zonder vergunning heeft aangelegd, is hierover het laatste woord nog niet gezegd. “De vergunning is alsnog aangevraagd en moet worden verleend, maar het remwerk moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen en dat is nu niet zo.”

Op de foto het remwerk in de dwarssloot 

Fotograaf: PR GroenLinks
© inBoskoop.nl — Ga naar de desktop versie